Боженци

Обща информация

Географско положение: Централна Северна България
Област: Габрово
Община: Габрово
Население: 18 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Боженци е село с история повече от 600 години. Със 110 къщи и около 500 жители в края на 19 в. Боженци е административен, търговски, културен и духовен център. Постепенно голяма част от хората се изселват, остават къщите - около 100, на възраст от 100 до 250 години. Затова Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват, а хората които остават да живеят в него, го пазят живо. В АИР „Боженци“ са отворени за посещение две музейни къщи – къща-музей „Баба Райна“ и къща-музей „Дончо Попа“, които представят етнографски експозиции, Менгема – работилница за пречистване на восък, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо. В изложбената зала се сменят гостуващи изложби, а в експозиционната, освен гостуващите изложби, се поставят и постоянните експозиции на музея. Църквата „Св. Пророк Илия“, построена 1841 г. е свързана с интригуваща история, разказвана от екскурзоводите в МАИР.


Село Боженци е единственото наше село, запазило цялостно характера си от епохата на Възраждането, което съдържа и съхранява в себе си ценни етнографски и архитектурни паметници и градоустройствени ансамбли. Поради това, че географското му разположение и климатичните му условия позволяват то да бъде курортен и туристически обект, на 6 септември 1964 г. Боженци тържествено се обявява за исторически архитектурен резерват.


В селото се провеждат възстановки на народни обичаи, атракции, фотопленери, пленери по живопис, фолклорни концерти, творчески резиденции. Боженци предлага възможности за почивка във възрожденски къщи, работят механи, кафенета, дюкяни. От селото започват две еко пътеки - разходката до Габрово ще ви отнеме около 4 часа, а до Трявна само 2 часа.

Полезни връзки

Галерия

над 10

Жилища за продажба / отдаване под наем

Добър

Интернет достъп

5-10 км

Близост до главни пътни артерии

10-15 км

Най-близко здравно заведение

10-15 км

Близост до детска градина

10-15 км

Близост до училище

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon