Енина

Обща информация

Географско положение: Югоизточна България
Област: Стара Загора
Община: Казанлък
Население: 2510 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Най-интересният представител на разнообразния животински свят тук е кафявата мечка, за която резерватът предоставя отлични условия. Село Енина се гордее също със своето читалище, библиотека и пенсионерски клуб, които са приятно място за събиране на млади и стари. В селото е известен и хорът за стари градски песни "Златна Есен ", който е извезстен с многото си награди. Село Енина има основно училище "Христо Ботев" с дългогодишна история, както и Обединено детско заведение.


Легендата разказва, че Яна била най-красивата девойка в своето село, но отрано осиротяла и трябвало сама да изкарва прехраната си. С песен извеждала Яна сутрин козичките и с песен ги връщала, когато слънцето се скривало зад пламналите от лъчите му планини. Обичали Яна хората, защото била мила, добра и красива и с нея целият свят изглеждал красив. Влюбил се в нея най-личният момък в селото. Беден бил момъкът, но имал дарба - в ръцете му всяко дърво се превръщало в чудна приказка. Дълго време крил момъкът любовта си, дълго време скришом поглеждала и Яна към него. Един ден, едно от най-малките Янини козлета се изгубило и девойката тръгнала да го търси. Когато го намерила, макар да познавала всяко планинско кътче, Яна за първи път попадала на едно дивно място - зад нея могъщ и властен се издигал Балканът, а топла и гостоприемна пред очите ѝ разтваряла ароматна прегръдка Долината. Накрая Яна намерила своя дом. Върнала се в селото, простила се с всички и се върнала на онова прекрасно място, в което останало сърцето й. Тръгнала тя, но чула стъпки да я следват - зад нея вървял момъкът, не позволило обичливото му сърце да изгуби единственото, което обичал най-много на този свят. На мястото, показано от козичката, Яна и момъкът създали своя дом. Но девойката и момъкът толкова липсвали на хората от селото, че те постепенно започнали да се заселват около тях и така постепенно се оформило...село Енина.


В село Енина всяка година се организира празник на селото, посветен на света Петка. Празникът се провежда на 14 октомври и събира гости от цялата област.


На определени дати всяка година село Енина е домакин на мотокрос състезания, които събират хора от цялата страна и чужбина. Състезанията се провеждат на специално подготвена писта намираща се в подножието на боровата гора в селото.

Полезни връзки

1

Здравни заведения

1-5 км

Близост до детска градина

1

Училища

1-5 км

Близост до главни пътни артерии

Отличен

Интернет достъп

5-10

Жилища за продажба / отдаване под наем

1-5

Търговски обекти за продажба / отдаване под наем

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon