Горна Глоговица

Обща информация

Географско положение: Югозападна България
Област: Перник
Община: Земен
Население: 21 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

В селото има Етнографски музей; църква „Възнесение Господне“; параклис „Свети Спас“; останки от древна крепост в местността Градище, където са открити и археологически артефакти.


Чистата природа, множеството планински извори, близостта на река Струма и язовир Пчелина, съчетанието от широколистна и борова гора, отличните условия за лов, био земеделие и животновъдство, домашно произвежданите от местните хора млечни продукти, наличието на необитавани старинни къщи в добро състояние са добра предпоставка за превръщане на село Горна Глоговица в предпочитано място както за селски туризъм, така и за постоянно пребиваване.


С множеството храмове, разположени в близост до него, село Горна Глоговица се вписва в обществената инициатива „Манастирите на Краище – Новото Светогорие“. Интересни туристически дестинации в района са манастирът „Св. Св. ап. Петър и Павел“ в Одраница; красивата средновековна църква „Св. Илия“ в съседното село Дивля, където има и музей на Владимир Димитров – Майстора, живял дълги години там; манастирът „Св. Пантелеймон“ в село Смиров дол, Пещерският манастир „Св. Николай Мирликийски”, Пенкьовският манастир “Св. Петка”. Туристи от цял свят привлича Земенският манастир “Св. Йоан Богослов”, който е един от най-старите в България – построен през 11 век и съхраняващ уникални нетрадиционни стенописи. Земенската църква, единствената в България с кубична форма, е обявена за паметник на българската архитектура и живопис, а Земенският манастир – за национален музей, филиал на Национални исторически музей. Съществува легенда, че мястото е било на особено специално за богомилите, които пазели в него “знака на българина” - единственият символ, който може да обедини религиите по света. Според древна легенда през Земен са минали и кръстоносците,които търсили храма на Соломон по писмени знаци от стенописите в църквата “Св. Йоан Богослов”.

Полезни връзки

над 15 км

Най-близко здравно заведение

1-5

Жилища за продажба / отдаване под наем

1-5

Търговски обекти за продажба / отдаване под наем

над 15 км

Близост до главни пътни артерии

над 15 км

Близост до детска градина

20-40 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

20-40 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon