Мандрица

Обща информация

Географско положение: Централна Южна България
Област: Хасково
Община: Ивайловград
Население: 40 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

В Мандрица са запазени стари големи триетажни кирпичени и тухлени къщи в гръцки стил, отлични представители на тракийската архитектура - с резбовани тавани, балкони от ковано желязо и колонади. Основен поминък на селото е било бубарството и отглеждането на тютюн. Част от хората все още говорят албански език.


Гробищната църква „Света Неделя“, строена през 1708 г., е една от най-старите в Източните Родопи. Селската църква „Свети Димитър“ е трикорабна псевдо базилика от зидан камък с дървен покрив. В селото е сниман българския игрален филм 3D DOGS (2018 г.).


Единственото албанско село в България е много старо - годината на основаването му е изписана на камък до старата църква „Света Неделя“. Според легендата, тук се заселили двама албански братя скотовъди, които снабдявали османската войска с добитък и млечни продукти. Много бързо след това Мандрица процъфтява и населението достига 4000 души. Много занаяти, включително и бижутерството, до неотдавна успешно се развивали.


След гоненията в края на Балканските войни и маркирането на новите граници, в гръцката държава се основава и местен вариант на селото носещо името Мандрес. И до днес роднините от двете села се събират на общ събор на 20 юли, за да напомнят за неделимата си връзка.

Полезни връзки

1

Детски градини

1

Училища

над 15 км

Най-близко здравно заведение

над 15 км

Близост до главни пътни артерии

5-10

Жилища за продажба / отдаване под наем

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

20-40 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon