Владиченци

Обща информация

Географско положение: Северозападна България
Област: Видин
Община: Димово
Население: 40 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Знае се, че село Владиченци е основано от Владика, чието име е неизвестно. Вече четири години интердисциплинарен екип от университетски преподаватели се опитват да достигнат до историята на селото, да разгадаят името и да възродят традициите в него.

Култура и развлечения

В с. Владиченци, известно още като Владикино, се опитваме да възродим забравени традиции, свързани с християнски празници и обществени прояви. Това е село със затихващи функции, но то не бива да изчезва.


Като част от проект КП-06 ОПР 05/6: „Християнското и културно-историческото наследство на северозападна България - стратегии за съхраняване и транслиране на локални идентичности“ към ФНИ (МОН) на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, подкрепен от Видинска Света Митрополия, Община Димово, Община Видин, Областна управа - Видин, ДА-Видин, РИМ-Видин, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ - гр. Видин, РУО-Видин, през 2019 г. в селото е направен голям събор, какъвто не е провеждан от 15 години. Осветен е кръст и паметна плоча на загиналите във войните от Владиченци. Направен е още аранжимент на народни песни от селото от преди 100 г. в сборника „От Тимок до Вита“ и ентологичен анализ на песните. По инициатива на проекта се събират дарения за изграждане на православен храм, чийто строеж предстои.

Полезни връзки

под 20 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

1-5

Търговски обекти за продажба / отдаване под наем

над 15 км

Близост до главни пътни артерии

над 15 км

Най-близко здравно заведение

над 15 км

Близост до детска градина

над 15 км

Близост до училище

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon