Караманово

Обща информация

Географско положение: Централна Северна България
Област: Русе
Община: Ценово
Население: 870 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Село Караманово се намира се на 10 км южно от р. Дунав, на 20 км от гр. Свищов и на 30 км от гр. Бяла. Интересни са сведенията за връзките на брациговските майстори с Караманово: трима от тях се женят за моми от селото, като с булките си се връщат в Брацигово; а други трима майстори се женят за моми от селото и остават да живеят в него.


Селото има свое основно училище – „Христо Ботев“. Създадено е през 1856 г. и е наградено с орден „Кирил и Методий“ – първа степен. В момента то все още функционира и обучава около 65 деца. С орден „Кирил и Методий“ първа степен е наградено и читалище „Светлина-1905 г.“ - с. Караманово. Селото разполага и със собствена детска градина „Радост“, открита на 5 декември 1983 г.


През 1952-54 г. е построена ловната хижа в Караманово, която също функционира. Селото има и свой футболен клуб, който носи прозвището на великия български революционер Васил Иванов Кунчев-Левски. Основан е през 1946 г. и е неизменен участник в Областната футболна група.


Църквата „Св. Вознесение Господне“ е построена в средата на 19 век от група майстори на Колю Фичето, непосредствено след завършване на моста при град Бяла. Гледана от птичи поглед, църквата прилича на кръст.

Полезни връзки

Галерия

1

Детски градини

1

Училища

1-5 км

Близост до главни пътни артерии

20-40 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

20-40 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

Отличен

Интернет достъп

над 15 км

Най-близко здравно заведение

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon