Долни Вадин

Обща информация

Географско положение: Северозападна България
Област: Враца
Община: Оряхово
Население: 150 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Непосредствено до селото се намират развалините на римския кастел Валериана. На територията на селото е имало два моста строени от римляните - понтонен и каменен. Голямото земетресение от 1977г. срива до основи почти цялото село и хората са принудени с общи усилия да градят домовете си отново. Рухва и старата църква "Свети Георги". Новият храм е открит през 2007г. Основният поминък на местното население в миналото и днес е рибарството. Създава се Рибарската къща, в която са изложени мрежи и такъми, използвани някога от рибарите.


Народно читалище " Съзнание- 1927" разполага с информационен център с безплатен интернет достъп, библиотеката предлага голям избор от разнообразна литература. Предлага се и услугата "До врата" (доставяне на книги до дома). Спирката на селото е превърната в мини-библиотека. Къщичка за книги има непосредствено преди влизане в Долни Вадин. От там може да се заемат свободно книги, да се прочетат и върнат. Пенсионерски клуб "Дунавски кът" събира хора от третата възраст. Има редица участия на празници и фестивали. В селото има две изворни чешми. Съществуват три парка. Централният парк е амфитеатрален с гледка към реката, с детски съоръжения, беседка и пейки. Има възможност за прожектиране на лятно кино. Паркът до църквата предстои да бъде превърнат в място за спорт на открито за деца, младежи и възрастни.


Традиционният събор на селото се провежда предпоследната събота и неделя на месец септември. От няколко години се провежда инициативата "Село назаем", която през лятото за 10 дни събира доброволци от цяла България в помощ на местната общност и селото.

Полезни връзки

Добър

Интернет достъп

10-15 км

Най-близко здравно заведение

1-5 км

Близост до главни пътни артерии

5-10

Жилища за продажба / отдаване под наем

1-5

Търговски обекти за продажба / отдаване под наем

10-15 км

Близост до детска градина

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon