Тетово

Обща информация

Географско положение: Централна Северна България
Област: Русе
Община: Русе
Население: 2200 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Село Тетово е на 32 km от областния център град Русе и на 60 km от град Разград. Селото за пръв път се споменава в историческите извори от 15 век. Вероятно е основано от бежанци от Балкана. Фолклорът и местният бит все още са запазени и представляват поле за етнографски проучвания. Районът на селото археологически не е проучен задълбочено. Открити са части от римско укрепление (кале), сред които остриета от стрели, монети и т.н. Църквата в селото е изографисана от съратник на Васил Левски. В двора и има гробове на опълченци, преселници след Освобождението. Църквата е изградена през 1874 г. по времето на султан Азис и екзарх Антим.


В близост до Тетово се намира голяма гора и язовир, предоставящи възможност за излети и лов. В Тетово има детска градина, основно училище, читалище, спортна зала със спортна площадка, пенсионерски клуб, местен музей с етнографска сбирка, много търговски обекти и добре развит местен бизнес. Има много свободни къщи за продажба.


Традиционно в селото се празнуват Бабинден, Трифон Зарезан, Цветница, Великден. Запазени са обичаите "Лазаруване" и "Коледуване", провежда се фестивал на тиквата, а традиционният празник на селото е свързан с празника на църквата, която носи името Света Параскева и винаги се провежда на Петков ден.

Полезни връзки

Отличен

Интернет достъп

1

Училища

1

Детски градини

над 60 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

1-5 км

Близост до главни пътни артерии

над 10

Жилища за продажба / отдаване под наем

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon