Сенник

Обща информация

Географско положение: Централна Северна България
Област: Габрово
Община: Севлиево
Население: 668 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Село Сенник е известно с това, че е родното място на Дан Колов - всепризнат и непобеден на световната сцена български борец, 1892-1940. В селото се намират паметник и  къща-музей Дан Колов. В къщата се предлагат атракции и забавления за гостите.


Друг известен българин, роден в селото, е генералът от авиацията Михо Михов. В негова чест е монтиран неговият първи самолет МИГ 17.


Църквата „Св. Иван Рилски“ в Сенник е построена на най-високото място в селото. Храмът се отличава с това, че във външната стена на входа е вграден часовник.


Село Сенник разполага със свой собствен герб и знаме, създадени от художника-хералдик Христо Танев. Знамето се съхранява в олтара на църквата, а девизът на селото е: „В сила и слава – бях и ще бъда“. 


Активна дейност за съхраняване и популяризиране на българските традиции и обичаи развива читалището в селото „Св. Климент Охридски“. Към него има сформирана група за автентичен фолклор.


Красивата природа, кристално чистият въздух и многобройните микроязовири  превръщат Сенник в желано място за селски, еко и риболовен туризъм.

Полезни връзки

Галерия

5-10 км

Близост до детска градина

1-5 км

Близост до училище

5-10 км

Най-близко здравно заведение

над 60 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

над 10

Жилища за продажба / отдаване под наем

Добър

Интернет достъп

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon